Wednesday, August 10, 2011

AYAM MASALA...

Emm, dah lama x update blog ni kan.. Buzy + penat..

Ok, hari ni apa saya masak untuk berbuka puasa... Guess what??? Sapa dapat dia pandai.. ~lalalala~ huhuhu.. 
(padahal dah tulis terang-terang, klu tak tahu gak.. speechless lol~~)
1st time try buat tau!!hehehe..

RESEPI:
Bahan-bahan :
  1. Serbuk kari
  2. Daun kari (tapi saya tak guna pun sbb xde, klu xde pon xpe)
  3. Serbuk cili
  4. Halia, lengkuas
  5. Bawang besar, bawang putih (mengikut citarasa anda)
  6. Cili padi (klu nak pedas laa...)
  7. Bunga cengkih, kayu manis (saya tak guna sbb xde jugak..hehe)
  8. Ayam (terpulang la nak potong dadu ke, macam mana la yang suka)
  9. Limau purut / Limau nipis (Tak nak pun tak pe sbb yang ni nak bg bau sedap je and sebagai penambah rasa)
  10. Kentang
  11. Tomato
Cara-cara :
  • Blend / tumbuk bawang besar, bawang putih, cili padi sehingga hancur.. Kalau nak tumbuk sekali halia / lengkuas sedikit pun boleh.. Sedap sikit..
  • Panaskan minyak dan masukkan bahan yang diblend / tumbuk. Tunggu sehingga kuning dan naik bau.
  • Kemudian, masukkan air (kuantiti air bergantung pada ayam tapi jangan banyak sangat laa). Tunggu sehingga mendidih.
  • Masukkan serbuk kari, serbuk cili, halia / lengkuas, daun kari, bunga cengkih, kayu manis. Tunggu sehingga separuh masak dan masukkan ayam serta kentang.
  • Tunggu sehingga kering macam jadi pes/pekat tu.. Perahkan limau dan jangan lupa masukkan tomato. Tunggu sebentar dan tutup la api.
* Jangan lupa masukkan garam dan gula secukup rasa yerk...
* Memang sengaja tak bagi sukatan sebab terpulang pada kuantiti yang nak dimasak...

Korang boleh la try. Tapi ni ikut cara aku sendiri la.. So, u all boleh tukar sikit-sikit la cara masakan...lalalala.. Peace no war!!

P/S : To those yang add or comment my blog.. Thx a lot.. Tengah try view u all punya blog ok.. But sorry klu x follow ok sbb i'm not type of " I FOLLOW U, U FOLLOW ME "...  If blog korang sangat interesting and bes baca memang me akan follow ok.. Dun weri!! But sumtimes u can't force me rite? Blog yang comferm i x akan follow if dia punya blog mengata sal orang ditambah dengan caci maki.. 1st sentence i read it i'll stop.. Dun mind nak express ur feeling but make it in a gud way/ sentences or whatever..huhu.. Thx!!!

8 comments:

Nurul Mazni said...

im coming to ur blog dear.. urmmm.. sale tu sampai hujung bulan nie.. stage midvalley jer rasenye.

Niena Farrah-Hana said...

owh,yeke..huhu..thx 4 ur information..last sunday prgi tp x perasan..

Aida Omar said...

aida suka makan ayam masala nie..sedap, maybe sebab rempah dia full. pehh..lapa perut. :P

Auntie Nenet said...

masak kn utk pkcik jawa ke? hehe

Cik Gee said...

slalu berbukak kitorang beli kat kedai je.. hehe.. ^^

Niena Farrah-Hana said...

aida omar : 1st time try..boleh la.haha..sama ke resipi?

auntie nenet (nak pgil nama ape pon xtau): hehe.. msk tuk die dlm mmpi..haha

cik gee : mls nk jalan,klu rjin br gi.hehe

Norhafizah Zulkifli said...

nina , ko follow blog mazni gak erk ??? hehehehe. gud2. dear , sedap nye ayam masala tuh. terliur aku :(

Niena Farrah-Hana said...

a'ah.aku tgk kat fb blogger..buka mcm bes.tu yg flw.hehe..
try la b msk..aku pon bru 1st time try.hehe